Waarom HVO de meest duurzame diesel van het moment is

Waarom HVO de meest duurzame diesel van het moment is

Ben jij op zoek naar een duurzame brandstof? Dan is HVO diesel wellicht iets voor jou. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is een hernieuwbare dieselbrandstof die voor 100% vervaardigd wordt uit slachtafval, bosafval en andere reststoffen. In deze blog zetten we negen redenen uiteen waarom HVO de meest duurzame diesel van dit moment is.

1. CO2-reductie tot wel 90% 

HVO diesel, ook wel renewable diesel genoemd, is het CO2-reducerende alternatief voor fossiele diesel. Er zijn veel verschillende soorten biodiesels verkrijgbaar, maar HVO 100 is momenteel de meest duurzame dieselvariant. HVO, ofwel Hydrotreated Vegetable Oils, is een soort biodiesel die behandeld is, waardoor het een hoogwaardige, schone en duurzame brandstof is geworden die veel duurzamer is dan fossiele brandstoffen. Het gebruik van HVO kan dus tot een zeer hoge CO2-reductie van wel 90% leiden en de uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, stikstof en zwavel verlagen. Het gebruik van HVO draagt dus bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

2. Geschikt voor het huidige wagenpark 

HVO is in feite een chemische kopie van fossiele diesel en kan daarom in principe worden gebruikt in conventionele dieselmotoren voor zware voertuigen, zonder dat de motoren moeten worden aangepast. HVO Diesel B20 mag gebruikt worden in iedere dieselmotor waarvoor de EN590 goedkeuring geldt, waardoor geen aanpassingen nodig zijn aan uw wagenpark. HVO100 voldoet aan de EN15940-norm. Inmiddels hebben veel fabrikanten deze norm overgenomen voor hun dieselvoertuigen. Sommige dieselmotoren zijn echter niet formeel vrijgegeven door fabrikanten voor HVO/EN15940 diesel. Bij landbouw- en grondverzetmachines is die officiële vrijgave ook (nog) niet altijd aanwezig. In dit geval moet je dus een afweging maken tussen techniek, voordelen en garantiebepalingen.

Bij HVO20 ligt het anders. Omdat HVO20 voor 80% uit fossiele diesel bestaat, voldoet het aan de EN590-norm voor dieselbrandstof. HVO Diesel B20 mag daarom worden gebruikt in iedere dieselmotor waarvoor de EN590 goedkeuring geldt, zonder dat er aanpassingen nodig zijn aan jouw wagenpark. Je kunt dus zonder zorgen HVO20 tanken in alle dieselvoertuigen. Lees hier het verschil tussen HVO en fossiele diesel.

3. Afvalvermindering 

Als je HVO diesel gebruikt, dan gebruik je brandstof die niet afkomstig is van fossiele aardolie, maar van afgewerkte plantaardige oliën of restafval zoals dierlijke vetten. Het proces om deze brandstof te maken heet Hydrogenated Vegetable Oil (HVO). Het gebruik van HVO diesel draagt bij aan het verminderen van afval, omdat de gebruikte plantaardige oliën en dierlijke vetten anders mogelijk weggegooid zouden worden als afval.

Daarnaast is het gebruik van HVO diesel ook duurzamer dan het gebruik van conventionele dieselbrandstof, omdat het minder CO2 uitstoot. Door HVO te gebruiken draag je dus bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst.

4. Verlengt de levensduur van machines 

HVO diesel heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele dieselbrandstoffen. Eén daarvan is dat het kan helpen bij het verminderen van de uitlaatemissies van oudere voertuigen, wat goed is voor de lokale luchtkwaliteit. Oudere voertuigen hebben vaak geen geavanceerde emissiecontrolesystemen en stoten meer schadelijke stoffen uit dan nieuwere voertuigen. HVO diesel kan de hoeveelheid schadelijke stoffen in de uitlaatgassen van deze voertuigen verminderen. 

Een ander voordeel van HVO diesel is dat het kan helpen om de levensduur van (landbouw)machines te verlengen. HVO diesel heeft een hoger cetaangetal dan conventionele diesel, wat betekent dat het een efficiëntere verbranding heeft en minder schadelijke afzettingen in de motor veroorzaakt. Dit kan bijdragen aan een schonere en efficiëntere werking van de motor en daarmee de levensduur van de motor verlengen. Bovendien kan het gebruik van HVO diesel bijdragen aan een schonere werking van de motor, waardoor filters en injectoren minder snel verstopt raken en minder vaak vervangen hoeven te worden. Dit kan resulteren in minder onderhoud en reparaties en kan bijdragen aan een langere levensduur van de motor. Lees hier ook hoe je het brandstofverbruik en daarmee de uitstoot van jouw landbouwmachines kan verlagen.

Ten slotte kan het gebruik van HVO diesel ook bijdragen aan afvalvermindering, omdat het wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën of restafval zoals dierlijke vetten. Hierdoor wordt er minder gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en wordt afval op een nuttige manier hergebruikt.

5. Hernieuwbare grondstoffen 

HVO is een hernieuwbare dieselbrandstof die voor 100% vervaardigd wordt door slachtafval, bosafval en andere reststoffen. Omdat HVO wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen, is de Well-to-Wheel CO2-uitstoot maar liefst 90% lager ten opzichte van fossiele dieselbrandstof. Het gebruik van HVO draagt dus positief bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

6. Biologisch afbreekbaar 

HVO diesel is biologisch afbreekbaar. Zoals reeds vermeld, is HVO gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals afgewerkte plantaardige oliën en restafval, in plaats van fossiele aardolie. Bovendien voldoet HVO diesel aan de Europese biodegradabiliteitsnorm EN 16734, wat betekent dat het onder de juiste omstandigheden minimaal 90% biologisch afbreekbaar is binnen 28 dagen. Dit maakt het een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele dieselbrandstof. Resten van HVO worden door de bodem zelf afgebroken, zonder blijvende schade aan de bodem. Ideaal als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de bos-, land- of tuinbouw en per ongeluk brandstof morst.

7. EU-erkende duurzame diesel (H2 kop)

De grondstoffen voor HVO diesel zijn ISCC-EU gecertificeerd en voldoen aan de Europese Richtlijnen voor de productie en verwerking van biomassa. Dit certificaat bewijst dat HVO duurzaam geproduceerd wordt en dat er strikte controle is op duurzame productie, beheer, traceerbaarheid (documentatie) en broeikasgasreductie van de gebruikte grondstoffen.

8. Wordt door de EU officieel erkend als duurzame diesel 

HVO 100 brandstof voldoet aan de norm EN15940 voor paraffine houdende dieselbrandstof. De meeste fabrikanten van voertuigen, waaronder DAF, Volvo, Scania en Mercedes, hebben het gebruik van pure HVO in hun motoren goedgekeurd. Hetzelfde geldt voor personenauto’s met dieselmotoren.

9. Winterbestendig en geurloos 

HVO diesel is nagenoeg geurloos en winterbestendig. Bij HVO 100 ligt het vriespunt ruim onder -20 graden Celsius, terwijl bij HVO 20 het vriespunt nog steeds voldoende is voor de Nederlandse winters. Het blijft echter aanbevolen om in de winterperiode extra maatregelen te nemen ter bescherming van machines om het bevriezen van de brandstoffen te voorkomen.

Na een winterperiode is het aan te raden om uw landbouwmachines en brandstoftank te controleren op de aanwezigheid van condens. Dit komt omdat temperatuurschommelingen in de winterperiode kunnen leiden tot condensvorming in de brandstoftank en de machineonderdelen, wat kan leiden tot roestvorming en corrosie. Lees hier meer over condensvorming!

Conclusie 

HVO diesel is momenteel de meest duurzame brandstof vanwege verschillende redenen. HVO diesel wordt vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen zoals slachtafval, bosafval en andere reststoffen. Het gebruik van HVO diesel kan leiden tot een hoge CO2-reductie van wel 90%, wat bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. HVO diesel is geschikt voor het huidige wagenpark en kan zonder aanpassingen worden gebruikt in conventionele dieselmotoren voor zware voertuigen. Bovendien draagt het gebruik van HVO diesel bij aan afvalvermindering en kan het de levensduur van machines verlengen. HVO diesel is biologisch afbreekbaar, wat ideaal is als je bijvoorbeeld werkzaam bent in de bos-, land- of tuinbouw en per ongeluk brandstof morst, maar bijvoorbeeld ook in sectoren waar milieueisen steeds strenger worden. 

CO2-emissiereductiecertificaten 

Wil jij ook bijdragen aan CO2-emissiereductie door het gebruik van alternatieve brandstoffen? Met het CO2-emissiereductiecertificaat van BOL | van Staveren kun je aantonen dat jouw organisatie bijdraagt aan een schonere toekomst. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de voorwaarden.

Vrijblijvend advies 

Na het lezen van deze informatie wordt het hopelijk makkelijker te bepalen welke HVO-variant geschikt is voor jouw situatie. Bekijk zorgvuldig wat de beste optie is op het gebied van garantie en prijs. Wees gerust: welke HVO-variant je ook kiest, je bent hoe dan ook duurzaam bezig.

Wil je alsnog meer weten over HVO-diesel óf wil je meer wilt weten over de mogelijkheden van duurzame energie? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. Het team van BOL | van Staveren helpt je graag verder.

BOL | van Staveren levert al meer dan 75-jaar kwalitatief hoogwaardige brandstoffen, smeermiddelen, propaan en brandstofinstallaties. Wil je een uitgebreid advies of meer informatie over ons assortiment? Maak dan een vrijblijvende afspraak. Bel 0800-0234238 of stuur een e-mail naar info@bolvanstaveren.nl

 

Wij zijn per 8 mei verhuisd naar Franc 64, Emmeloord Sluit