fbpx
HomeKennisbankHet verschil tussen HVO en Fossiele diesel?
Wat is het verschil tussen HVO en Fossiele diesel?

7 juni 2023

Het verschil tussen HVO en Fossiele diesel?

Het grote verschil tussen HVO en fossiele diesel is het basis product. In tegenstelling tot fossiele diesel, wordt HVO niet gemaakt van aardgas, maar van plantaardige oliën en vetten. HVO-brandstof is dus géén fossiele brandstof en is daarom een zogenoemde hernieuwbare diesel. De basis bestaat uit veel verschillende afval- en reststromen. Deze afvalproducten worden – anders dan bij biodiesel – behandeld met waterstof. De molecuulstructuur is daardoor bijna gelijk aan diesel. Maar de milieubelasting is afhankelijk van de mengverhouding dus veel lager.

Naast de emissiereducties zorgt het hogere cetaangetal ook voor een zuinigere en stillere motor ten opzichte van fossiele diesel. Daarnaast is HVO ook niet hygroscopisch. Dat betekent dat het geen water aantrekt. Hierdoor veroudert deze brandstof minder snel dan bijvoorbeeld fossiele diesel. Maar wat is het verschil tussen HVO en Fossiele diesel? In deze blog vertellen we de verschillen tussen HVO en fossiele diesel uitgebreid toe.

Verschil in productieproces 

Zoals reeds vermeld zijn de basisproducten van HVO beduidend anders dan die van fossiele diesel. In tegenstelling tot HVO, wordt fossiele diesel, zoals de naam al zegt, gemaakt van fossiele ruwe aardolie. HVO wordt daarentegen gemaakt van plantaardig restafval en oliën. Deze afvalproducten worden – anders dan bij biodiesel – behandeld met waterstof. Tijdens het productieproces wordt er gebruik gemaakt van waterstof om zuurstof uit de biomassa te pompen. Na het pompen van de zuurstof uit de biomassa ontstaat er een combinatie van lineaire, paraffine koolwaterstof moleculen, water en CO2. De molecuulstructuur is daardoor bijna gelijk aan diesel.

Uitstoot 

In elke autobrandstof is een bepaalde hoeveelheid koolstof aanwezig, welke zich bij verbranding hecht aan zuurstof uit de lucht. Voor elke liter benzine die je verbruikt komt 2269 gram CO2 vrij, voor elke liter diesel is dat 2606 gram. Daarnaast is stikstof ook een probleem. Hoewel bij uitstoot vaak het eerst aan CO2 wordt gedacht, is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor stikstof, of correcter geformuleerd, voor stikstofoxiden. Een dieselmotor stoot dus gemiddeld 4.26 gram stikstof en 3,4KG CO2 uit per liter diesel.

Afhankelijk van de mengverhouding, kan je de CO2 uitstoot tot wel 90% reduceren. De meest duurzame en schone dieselbrandstof van dit moment is dus HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). HVO kunt u tanken in pure vorm (= HVO100) en in gemengde vorm (bv. HVO20 wat bestaat uit 20% HVO en 80% diesel).

Lees hier meer over het verschil tussen HVO 100 en HVO 20

Zuinigheid / duurzaamheid brandstofmotor

HVO 100 kenmerkt zich ook door een hoger cetaangetal, hoe hoger het cetaangetal hoe sneller de brandstof ontbrand. Wat weer resulteert in een efficiëntere motor. In tegenstelling tot diesel kent HVO 100 een Cetaangetal van 70 i.p.v. 50. Dit resulteert in een zuinigere en stillere motor. Met HVO 100 is er een geluid gemeten van 86 decibel. Bij fossiele diesel kwam het waargenomen geluid zelfs uit op 100 decibel.

Niet seizoensgebonden

Omdat HVO 100 geen water aantrekt, kan het makkelijk worden opgeslagen en het gehele seizoen gebruikt worden. Dit is bij fossiele diesel niet het geval. Diesel trekt water aan en is daarom minder geschikt voor langdurige opslag. Daarnaast bevriezen brandstoffen, waaronder ook fossiele diesel tijdens een koude winter. HVO100 heeft daarentegen wel een zeer goede wintervastheid. Dit product bevriest namelijk pas bij  temperaturen ruim onder -20 graden Celsius. Bij HVO 20 ligt dit hoger, maar nog steeds voldoende voor de Nederlandse winters. Echter blijft het natuurlijk ook met HVO, nog steeds aan te raden om in de winterperiode extra maatregelen te nemen ter bescherming van machines.

HVO diesel bestellen

Schimmelbestendig 

Naast de emissiereducties zorgt het hogere cetaangetal ook voor een zuinigere en stillere motor ten opzichte van fossiele diesel. Daarnaast is HVO ook niet hygroscopisch. Dat betekent dat het geen water aantrekt. Hierdoor veroudert deze brandstof minder snel dan bijvoorbeeld fossiele diesel. Daarom is HVO in tegenstelling tot fossiele diesel lang op te slaan.

Wat is het verschil tussen HVO en Fossiele diesel? Vraag advies, wij leggen het graag uit.

Na het lezen van deze informatie, kunt u hopelijk beter afwegen welke HVO variant voor uw situatie geschikt is. Kijk goed wat garantie- en prijstechnisch het best bij u past. Maar wees gerust: welke HVO variant u ook kiest, u bent sowieso duurzaam bezig.

Wilt u meer weten over HVO diesel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder vooruit.

Neem contact op

 

Werken bij

Barst jij van de energie?

Werken bij Staveren is gewoon goed werk! Met een team van 170 betrokken en gedreven medewerkers voorzien we elke dag mensen van energie.

Meer informatie

Voordelig zakelijk tanken

Van Staveren tankkaart

Grip op de (brandstof) kosten van jouw wagenpark én overzicht in de administratie? Dat kan met de Van Staveren Tankkaart.

Meer informatie

Acties

Acties en aanbiedingen

Ontdek onze geweldige kortingen! Bekijk het overzicht hieronder voor de huidige acties en aanbiedingen. Profiteer snel en bespaar!

Meer informatie

Energietransitie

Wij veranderen mee

Schoon rijden voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Zodat we samen door duurzame mobiliteit kunnen bijdragen aan een schonere wereld.

Meer informatie