Het grote verschil tussen HVO en fossiele diesel is het basisproduct. HVO wordt niet gemaakt van aardgas zoals fossiele diesel, maar van plantaardige oliën en vetten, waardoor HVO-brandstof een hernieuwbare diesel is en geen fossiele brandstof. HVO wordt geproduceerd uit diverse afval- en reststromen die met waterstof worden behandeld, waardoor de molecuulstructuur bijna identiek is aan diesel, maar de milieubelasting bij de juiste mengverhouding veel lager is dan bij fossiele diesel.
Naast de emissiereducties zorgt het hogere cetaangetal van HVO voor een zuinigere en stillere motor in vergelijking met fossiele diesel. HVO trekt geen water aan, waardoor deze brandstof minder snel veroudert dan fossiele diesel. In onderstaande afbeelding zijn de verschillen tussen HVO en fossiele diesel visueel weergegeven, waarna we de verschillen uitgebreid toelichten.
Bij verbranding van elke liter benzine komt 2269 gram CO2 vrij, bij diesel is dat 2606 gram. Bovendien stoot een dieselmotor gemiddeld 4,26 gram stikstof en 3,4 kg CO2 uit per liter diesel. Afhankelijk van de mengverhouding kan de CO2-uitstoot van HVO tot wel 90% worden gereduceerd. HVO is de meest duurzame en schone dieselbrandstof van dit moment, omdat het volledig fossielvrij, hernieuwbaar en in staat is om fijnstof, roet en stikstof sterk te verminderen. Bij HVO100 zijn deze voordelen het grootst. Als HVO wordt gemengd met diesel, verminderen de duurzaamheidsvoordelen evenredig. HVO100 heeft bijvoorbeeld een CO2-reductie van 90%, terwijl HVO20 slechts 18% CO2-reductie oplevert.
Afhankelijk van de mengverhouding, kan je de CO2 uitstoot tot wel 90% reduceren. De meest duurzame en schone dieselbrandstof van dit moment is dus HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). HVO kunt u tanken in pure vorm (= HVO100) en in gemengde vorm (bv. HVO20 wat bestaat uit 20% HVO en 80% diesel).
HVO 100 kenmerkt zich door een hoger cetaangetal. Hoe hoger het cetaangetal, hoe sneller de brandstof ontbrandt, wat resulteert in een efficiëntere motor. In tegenstelling tot diesel heeft HVO 100 een cetaangetal van 70 in plaats van 50, waardoor de motor zuiniger en stiller is. Het geluidsniveau bij HVO 100 is gemeten op 86 decibel, terwijl dit bij fossiele diesel zelfs 100 decibel was.
HVO en fossiele diesel worden op basis van verschillende grondstoffen geproduceerd. Fossiele diesel wordt gemaakt van fossiele ruwe aardolie, terwijl HVO wordt gemaakt van plantaardig restafval en oliën die met waterstof worden behandeld. Tijdens het productieproces wordt waterstof gebruikt om zuurstof uit de biomassa te halen, waardoor een combinatie van lineaire, paraffine koolwaterstofmoleculen, water en CO2 ontstaat. Hierdoor is de molecuulstructuur van HVO bijna gelijk aan diesel.
HVO 100 kan het hele jaar door worden gebruikt omdat het geen water aantrekt en gemakkelijk kan worden opgeslagen. Dit in tegenstelling tot fossiele diesel, die water aantrekt en daardoor minder geschikt is voor langdurige opslag. Brandstoffen zoals fossiele diesel kunnen tijdens een koude winter bevriezen, terwijl HVO 100 een uitstekende wintervastheid heeft en pas bij temperaturen ruim onder -20 graden Celsius bevriest. Bij HVO 20 ligt dit hoger, maar nog steeds voldoende voor de Nederlandse winters. Het is echter nog steeds aan te raden om extra maatregelen te nemen ter bescherming van machines tijdens de winterperiode, zelfs bij het gebruik van HVO.
Naast de emissiereducties zorgt het hogere cetaangetal van HVO ook voor een zuinigere en stillere motor in vergelijking met fossiele diesel. Bovendien is HVO niet hygroscopisch, wat betekent dat het geen water aantrekt. Hierdoor veroudert deze brandstof minder snel dan fossiele diesel. Dit maakt HVO geschikter voor langdurige opslag in vergelijking met fossiele diesel.
In conclusie is HVO-brandstof, gemaakt van plantaardige oliën en vetten in plaats van fossiele brandstoffen, een duurzaam alternatief voor diesel. Het biedt vele voordelen ten opzichte van fossiele diesel, waaronder een significant lagere uitstoot van CO2, stikstof, fijnstof en roet, evenals een hoger cetaangetal, waardoor de motor zuiniger en stiller wordt. HVO is niet seizoensgebonden en heeft een uitstekende wintervastheid en is schimmelbestendig, waardoor het geschikter is voor langdurige opslag dan fossiele diesel. Het is daarom een veelbelovende oplossing voor de milieuproblematiek in de transportsector en andere industrieën. Lees hier waarom HVO de meest duurzame diesel van dit moment is!
Na het lezen van deze informatie, kun je hopelijk beter afwegen wat het verschil is tussen HVO en fossiele diesel. Kijk goed wat garantie- en prijstechnisch het best bij jouw organisatie past. Maar wees gerust: welke HVO variant u ook kiest, u bent sowieso duurzaam bezig.
Bekijk zorgvuldig wat de beste optie is op het gebied van garantie en prijs. Wees gerust: welke HVO-variant je ook kiest, je bent hoe dan ook duurzaam bezig. Wil je alsnog meer weten over HVO-diesel óf wil je meer wilt weten over de mogelijkheden van duurzame energie? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. Het team van BOL | van Staveren helpt je graag verder.
BOL | van Staveren levert al meer dan 75-jaar kwalitatief hoogwaardige brandstoffen, smeermiddelen, propaan en brandstofinstallaties. Wil je een uitgebreid advies of meer informatie over ons assortiment? Maak dan een vrijblijvende afspraak. Bel 0800-0234238 of stuur een e-mail naar info@bolvanstaveren.nl